výstavamarketing

4 způsoby, jak virtuální showroomy zlepší účast na veletrhu

Marketingový tým Beire
Aug 19, 2021
Back

Virtuální showroomy se v roce 2020 staly hitem. Nejlépe fungují jako doplněk fyzické prezentace.

V reakci na pandemii COVID-19 se mnoho tradičních vystavovatelů přesunulo do virtuálního prostoru. Řada B2B marketérů ale byla skeptická k tomu, že by virtuální kanály a online události mohly posloužit jako plnohodnotná náhrada těch ve skutečném světě. Měli k tomu dobrý důvod – lidé jsou totiž ze své podstaty společenští tvorové.

Přesto mají virtuální produkty jako nástroj pro obchodní prezentace velkou budoucnost. Eventoví manažeři mohou chytře využít nově nabytých schopností ve virtuálním prostředí a nastartovat tak novou éru ve světě výstav a veletrhů, která jejich návštěvníkům přinese mnohem intenzivnější zážitky díky využití virtuálních produktů.

Tady jsou čtyři z nejsnazších cest, jak mohou virtuální showroomy pomoci zlepšit vaše výsledky na veletrzích:

1. Premarketing: dostaňte svůj stánek do povědomí a vyvolejte očekávání 
Zapojení virtuálního showroomu nebo značkové prezentace do vašeho premarketingového mixu vám pomůže přivést k vašemu stánku pozornost. Návštěvníci veletrhů stále častěji pečlivě plánují a předem si připravují promyšlené trasy, které jim umožní co nejefektivněji využít svůj čas a navštívit ty vystavovatele, kteří jsou pro ně důležití. Mnoho organizátorů již dokonce nabízí aplikace, které dokáží takové plány průchodu halami automaticky vytvořit.

Marketéři musí vybalancovat povědomí o značce s kreativou založenou na strhujícím odhalení. Výzkumy ukazují, že B2B zákazníci potřebují více kontaktních bodů, než přikročí ke koupi. „Ohromení“ při pohledu na nový exponát pravděpodobně nedokáže vyrovnat efekt menšího počtu kontaktních bodů. Předem představit váš značkový prostor může zákazníky „postrčit“ k tomu, aby sami udělali další krok v prodejním a marketingovém procesu, a to často dokonce ještě předtím, než dorazí na veletrh.

2. Web má každý. Různá média mohou představit různé nabídky.
Zhruba 92 % návštěvníků se na veletrhy těší proto, že se dozví o nových produktech a službách. Vystavující mohou tyto účastníky oslovit a nabudit jejich očekávání ještě před začátkem události jako takové.

Vystavovatelé mohou použít virtuální showroomy k tomu, aby poodhalili inovace nebo nové produkty a aby představili klíčové zaměstnance. To je další způsob, jak představit nové projekty a neodhalit přitom najednou všechny důležité detaily, aby se publikum chtělo dozvědět a vidět víc.

Ve virtuálních showroomech mohou vystavující přidávat produktová videa, sdílet doplňkový obsah a dokonce i pořádat představení produktů. Kombinace nejmodernějšího designu s interaktivní komunitou dává vystavujícím možnost nabídnout svým hostům jedinečnou hodnotu.

3. Vylepšete a realizujte kontinuitu značky, kterou vaši zákazníci očekávají.  
Na rozdíl od veletržního stánku není virtuální showroom limitován fyzickými rozměry. Vystavující se mohou při vyprávění příběhu značky rozmáchnout a vytvořit digitální prostředí, které návštěvníka pohltí.

Navíc lze díky propojení online a offline prezentací vytvořit hladší a ucelenější obraz značky. Virtuální showroomy mohou značkám pomoci spojit se s publikem i před a po události.

Hosté se mohou události zúčastnit na dálku prostřednictvím zákazníkova virtuálního stánku nebo showroomu. S využitím živých přenosů nebo interaktivních prvků mohou oslovit kohokoliv a kdekoliv. Tím se rozšiřuje jejich dosah a vzniká tak možnost vytvořit leady i z potenciálních zákazníků, kteří na akci nemohli osobně dorazit.

4. Nastartujte svůj tým. Pozvedněte úroveň tréninku reprezentantů vaší firmy.
Virtuální showroom lze využít jako špičkový tréninkový nástroj pro obsluhu stánku. Vaši zaměstnanci mohou zorganizovat tréninková setkání v menší, efektivnější podobě, která umožní detailně projít prodejní strategii v souladu s konceptem. Budou tak moci plně pochopit všechny prvky vaší veletržní prezentace a objeví nejlepší způsoby, jak s nimi pracovat. Virtuální showroom jim taky může posloužit jako průvodce v interakcích s návštěvníky.

Několikahodinovou instruktáž a trénink, kterým typicky začíná každý velký veletrh, tak můžete dramaticky zkrátit. Setkání na místě už může být jen krátké a soustředit se na fyzické prvky prezentace: zorientovat se v produktových ukázkách a logistice místa, obhlédnout konkurenci a udělat závěrečnou kontrolu procesů práce se zákazníky.

S tím, jak se svět pomalu dostává ze sevření lockdownů a omezení spojených s pandemií COVID-19, vrací se veletrhy s osobní účasti silněji než kdy dříve. Tentokrát ale budou vystavovatelé využívat svoje nově získané zkušenosti s virtuálními médii k tomu, aby nabídli návštěvníkům lepší zážitky a dosáhli tak na veletrzích lepších výsledků.