výstavamarketing

B2B marketing a pět cest k úspěchu na veletrzích v době poCOVIDové

Marketingový tým Beire
Jun 8, 2021
Back

Do mezinárodního kalendáře se konečně vracejí výstavy. Jak přechodné období využít v oblasti B2B marketingu, aby si návštěvníci odnášeli z veletržních prostor jen ty nejlepší zážitky a vzpomínky?

1. Staňte se součástí klientovy vzpomínky na konec COVIDu

Je velmi pravděpodobné, že jednou z prvních služebních cest vašich zákazníků po COVIDu bude právě výstava. Cestování do ciziny je pořád omezené, ale snadno dosažitelná výstava představuje skvělou příležitost, jak se konečně dostat ven a naživo se setkat s lidmi. Spousta z nich si bude první akci po COVIDu dlouho pamatovat – uchovají si vzpomínku na „den, kdy se všechno začalo vracet do normálu“. A právě tehdy by mohla zapůsobit správně pojatá prezentace vaší značky.

Abyste ze situace vytěžili maximum, nebojte se věnovat své výstavářské firmě víc času než na předchozích akcích. Jestli nabízíte nějaké novinky nebo inovace, snažte se je propojit se smyslovým zážitkem, který příběh vašeho brandu vhodně a kreativně doplní. Návštěvníci budou přejedení online obsahem a různými médii, takže jistě uvítají radikální změnu v podobě fyzického setkání tváří v tvář v reálném prostředí. Podobný návrat se nezapomíná, a přesně o to jde.

2. Zaměřte se na to podstatné – na osobní setkání

Komunikujte s potenciálními klienty e-mailem a přes sociální sítě a připomínejte jim, proč je důležité se sejít a promluvit si osobně. V životě zpravidla platí, že naživo chceme trávit čas jenom s lidmi, kteří jsou pro nás opravdu důležití. Myslete na to, že v opačném případě nebude klient váš brand považovat za dostatečně významný, aby ho chtěl mít (fyzicky) před očima. Z osobního kontaktu by pro zákazníka mělo vyplynout sdělení, že mu právě vaše značka zlepší život.

Každý brand si za COVIDu prošel nějakou změnou: posílením digitalizace, inovacemi, personálními změnami, spojením či splynutím s jinou firmou apod. Zaměřte se na to, proč jsou změny důležité i pro vaše klienty a jak jim můžou pomoct. Mějte na paměti, že trendy před COVIDem ukázaly, jak si návštěvníci výstavních akcí díky aplikacím čím dál pečlivěji a striktněji plánují rozvrh, aby pokaždé maximalizovali hodnotu svého času. Trend, který bude pravděpodobně dál sílit. Když zvýrazníte „co je nového a proč“, mělo by to zvýšit vaši šanci, že si v nabitém výstavním programu najdou čas i na vás.

3. Počítejte s vlastními omezenými možnostmi

Spousta stavitelů výstavních stánků v EU musela změnit zaměření svého podnikání, případně přibrat i jiná odvětví (například výrobu nábytku, vybavování interiérů apod.), ovlivňující jejich výrobní kapacity. A řada odborníků na výstavy a veletrhy byla dokonce nucena úplně skončit. Je naprosto zásadní plánovat dopředu a mít jistotu, že zhotovitel vašeho stánku má dostatečnou výrobní kapacitu. Pokud pracujete s agenturou, ověřte si, že má subdodavatele s garantovanou dostupností.

Snad ve všech odvětvích platí, že COVID pravděpodobně ovlivní budoucí reálné ceny oproti předpokladům vysloveným před celosvětovou krizí. Vyšší cena materiálu, méně profesionálních pracovníků a nedostatečná finanční podpora od vlády bude znamenat extrémní propad významu a spolehlivosti najaté agentury a jejich subdodavatelů oproti jediné vystavovatelské firmě, která má celý projekt na starosti sama a ručí za něj od začátku do konce.

4. Že se digitální a reálný svět nuceně promísily? Žádný problém!

Návštěvnost na fyzických výstavách může být zprvu slabší, a tak mějte na preferované platformě pořád v záloze spolehlivou online prezentací, která vám zajistí návratnost investic. Skvělý způsob, jak potenciálnímu klientovi zprostředkovat pocit, jako by byl s vámi přímo na stánku, je nechat si udělat jeho přesnou kopii ve virtuálním prostředí. Špičkové výstavářské společnosti jako Beire nabízejí ke klasickému stánku za zlomek ceny i bonus v podobě interaktivního virtuálního stánku s obsahem propagujícím vaši značku. Jeho výhodou je možnost zúročit vloženou výstavní investici, získat vysoce kvalitní prodejní nástroj a oslovit širší spektrum návštěvníků.

Vzhledem k tomu, že v uplynulém roce zaznamenala kompletní přesun z reálného do digitálního světa v podstatě všechna odvětví, navýšila spousta firem investice do digitálního marketingu a komunikací. Pokud zůstanete stabilně na všech platformách, fyzických i digitálních, bude to pro váš brand obrovská výhoda.

5. Zaměřila se vaše značka na nové technologie? Ať to dá váš nový stánek jasně najevo.

Je dost možné, že starší stánek z období před COVIDem už vaší nově rozvinuté a technologicky vylepšené prezentaci jednoduše nebude stačit. Nezapomínejte, že potenciální klienti a návštěvníci budou po roce a půl zvyklí spíš na digitalizovanou reklamní stopu, a právě na tom byste měli stavět.

Pokud váš brand v oblasti technologií významně pokročil, možná by stálo za úvahu přehodnotit starší koncepci, která „fungovala“ kdysi, ale teď by snesla inovaci. A nejen to: máte v online stánku i analytickou sekci ke sledování návštěv a sběru dat o počtu zobrazení? Pokud ne, najděte si prodejce, který vám se stánkem dodá i možnost shromažďovat data o jeho návštěvnosti (v souladu s GDPR). Vyšší technologická očekávání navíc nemají jen zákazníci – s analytickými údaji už dnes počítají i obchodní a marketingoví ředitelé a podrobná data o počtu zobrazení dostupná za přispění vystavovatelské firmy pomůžou vašemu marketingu držet krok.